Jak zabalit kufr - tipy a triky

 

Jak si zabalit kufr efektivně a s přehledem – tipy a triky

Balení je první výzvou, se kterou je třeba se popasovat, ať už vyrážíte na dovolenou nebo na služební cestu. Je dokonce výzvou největší, protože to, jak si zabalíte věci, má zásadní vliv na pohodlí během cesty i pobytu samotného. Připravili jsme proto několik tipů, které vám můžou balení ulehčit.

Zvažte, co všechno budete potřebovat

Každé organizaci věcí předchází redukce všech věcí na nevyhnutelně nutné. Zásadou číslo jedna je tedy zabalit si přednostně to, co určitě během cesty využijete a eliminovat zbytečnosti, zejména v případě, když v kufru nemáte přebytek místa.

Je proto dobré sestavit si seznam věcí, které si musíte vzít s sebou. Tento seznam se vyplatí nejen při balení se na cestu tam, ale i zpátky – je tak určitou pojistkou, že na místě pobytu nic nezapomenete a nenecháte. Na základě seznamu si zvolíte správnou velikost svého zavazadla, která samozřejmě souvisí i s délkou pobytu, místem a činnostmi, které se chystáte vykonávat.

Jděte po pořadí a využijte osvědčené balící techniky

U balení samotného se zamyslete nad pořadím věcí a balte je podle toho, kterou kdy budete potřebovat. Věci, které vám stačí vybalit, až se usadíte v hotelu nebo v Airbnb, balte jako první. Naplánujte si předem svoje outfity a pokud je to možné, zkuste kousky co nejvíce recyklovat, abyste se vyhnuli přecpanému zavazadlu.

Zvažte, kolik spodního prádla, ponožek a dalších kousků oblečení budete potřebovat. Pokud víte, že je na místě pobytu možné si vyprat, zkuste svůj cestovní šatník zredukovat na minimum. U balení textilií můžete využít různé techniky včetně rolování, nebo tzv. vojenský styl, kdy věci skládáte rovně, těsně na sebe a navíc vertikálně. Tím se vyhnete i zbytečnému pokrčení látky.

Menší věci můžete také naskládat do bot, a tak si ušetřit další prostor v zavazadle. Křehké věci můžete zabalit třeba do ponožek nebo jiných kusů šatstva. I ta nejmenší skulinka se počítá. U balení bot si zabalte ty, které vám zaberou míň místa a na cestu si obujte radši ty rozměrnější. Stejná logika platí také u toho, co si na cestu oblečete.

Investujte do doplňků a organizérů

Další možností, jak ušetřit místo při balení oblečení, jsou cestovní vakuové pytle, díky kterým můžete objem oblečení zredukovat až o 65 %. Rovněž je možné investovat do cestovních organizérů do kufru, které zabezpečí přehled v oblečení, botách, kosmetice i dalších potřeb během cestování. Některé kufry přicházejí už rovnou s přihrádkami, které se rovněž také dají využít – často se ale jedná o poměrně malé kapsy, do kterých se nemusí vejít všechno.

Pokud jde o kosmetiku, dnes jsou cestovní verze produktů samozřejmostí v nabídce mnohých značek, případně je možné si cestovní sadu na kosmetiku zakoupit v drogerii, lékárně nebo v obchodech se smíšeným zbožím. Cestování je také ideální příležitostí otestovat případné vzorky produktů, které se vám hromadí v koupelně. Pozor na alergické reakce a než je zabalíte, ověřte si data spotřeby.

Cenné věci, elektroniku a dokumenty mějte vždy u sebe

Věci, které budete potřebovat během cesty, si vezměte do menší tašky, kterou budete mít pořád u sebe. Do ní patří dokumenty, peníze a drobná elektronika včetně nabíječek a baterií. Vzácné věci, soukromá zařízení a prakticky cokoli, na čem si obzvlášť zakládáte, radši nespouštějte z dohledu a radši si je noste v příručním zavazadle, které si můžete vzít na palubu.

jak zabalit kufr na dovolenou