Apple AirTag - moderní ochrana zavazadla

Neponechejte batožinu svému osudu, využijte moderní technologie k jejich vystopování

Představa ztraceného zavazadla patří k nočním můrám každého cestovatele. Jeho dohledání může zabrat prakticky neomezené množství času, případně se nemusí najít vůbec. Nové technologie vás nepříjemností mohou ušetřit.

 Elegantní řešení v podobě Apple AirTag

AirTag, lokalizační přívěsek od značky Apple, slouží jako pojistka proti ztrácení věcí. Stačí jej připevnit k zavazadlu a spárovat jej přes Bluetooth s Apple zařízením. K tomu stačí jediné klepnutí. V případě, že zavazadlo ztratíte z dohledu, přepnete AirTag na svém iPhonu do režimu ztraceného zařízení.

Do hledání ztraceného kufru je tak možné zapojit stovky milionů zařízení značky Apple v rámci sítě služby Najít. Služba dokáže detekovat ztracenou batožinu klidně i na opačném konci zeměkoule. Přitom ale dbá na soukromí svých uživatelů a data o poloze hledaného AirTagu šifruje ve všech fázích přenosu, takže zneužití technologie se bát nemusíte.

 Výdrž baterie AirTagu, případně jiných Bluetooth lokátorů, které fungují na podobných principech, je obvykle 1 rok. Jedná se o příslušenství, které je malé, lehké, nenápadné a finančně nenáročné, přičemž vám ušetří mnohé starosti a zabezpečí majetek nejen na cestách.

Široké spektrum spolehlivých GPS trackerů

Nevýhodou lokátoru Apple AirTag může být to, že jej podporují jen modernější Apple zařízení (tj. iPhone 11 a výše). Navíc není kompatibilní se zařízeními jiných značek, což může způsobovat potíže s dohledáním lokátoru zejména v odlehlejších a chudších částech světa. Pokud jako uživatel Androidu značce Apple neholdujete, můžete využít možnosti jiných Bluetooth lokátorů, případně GPS trackerů. Výběr je široký a různé typy trackovacích zařízení fungují na rozdílných principech.

GPS lokátory mají mnohé výhody: jejich dosah je prakticky neomezený, takže lokalizace je možná odkudkoliv. Značně ale záleží od výběru zařízení, protože fungují na různých principech, a proto se způsoby jejich užívání můžou lišit.

U GPS trackerů vyžadujících SIM kartu se jejich konečná cena může ještě navýšit o výdavky za datový tarif. Navíc je v takovém případě omezen přehled o historii pohybu zařízení, protože tracker vám pošle informace o své přesné lokaci přes SMS pouze na vyžádaní. Výhodou je, že u toho nespotřebuje moc energie a tím pádem má baterie dlouhou výdrž.

Na výběr jsou i GPS lokátory, které SIM nepotřebují. V takových případech se ale může baterie rychle vybít, případně nemusí být pokryty všechny státy, nebo je zasílání zpráv omezeno. GPS trackery jsou větší investicí a hodí se do tvrdších podmínek, proto je vhodné si nimi opatřit kufr do míst, kde jste si jisti, že lokace přes Bluetooth patrně nebude k vystopování zavazadla stačit.

Co dělat v případě ztráty zavazadla?

Pokud se navzdory technologickým opatřením vaše zavazadlo neobjeví na letištním páse, je potřeba neprodleně zamířit k přepážce na reklamaci zavazadel (Baggage Claim nebo Lost Baggage). Personál s vámi bude řešit potřebné náležitosti a pomůže vám vyplnit protokoly.

Letecká společnost má na dohledání zavazadla 21 dní. V případě dohledání batožiny by vám ji měla nechat doručit na adresu, kterou do protokolů zadáte, případně vás bude kontaktovat. Pokud do této lhůty zavazadlo nenajde, získáte nárok na finanční kompenzaci za zavazadlo i jeho obsah. Je proto důležité si formulář s referenčním číslem i kontakty uschovat, počítejte s tím, že se po vás bude chtít doložit náležitou dokumentaci.

Věříme, že kufr neztratíte, naopak děláme u nás na e-shopu maximum pro to, abyste našli kvalitní kufr, který s vámi bude cestovat po celý život.