Jak správně pečovat o vaše zavazadlo

Víte, jak správně pečovat o vaše zavazadlo? Tady je pár praktických tipů

Správná péče o vaše cestovní zavazadlo je důležitá pro jeho dlouhou životnost a bezpečnost osobních věci při cestování. Jistě budete souhlasit, že cestovat s rozbitým kufrem je o nervy. Správnou údržbou můžete předejít nepříjemným situacím na letišti s nefunkčním zipem a vysypanými osobními věcmi nebo upadlým kolečkem. Zde je několik tipů, které vám pomohou udržet váš kufr funkční, bezpečný a čistý.

Kufr je vhodné i správně udržovat.

Pravidelně čistěte svůj kufr, ideálně po každém použití či návratu z dovolené. Pokud chcete zavazadlo čistit sami, použijte mírný čistící prostředek a jemnou houbičku. Agresivní čistící prostředky mohou poškodit tkaninu nebo udělat na kufru fleky. Vnitřní prostory kufru můžete snadno vysát běžným vysavačem a posléze případně vytřít hadrem. Rozhodně kufr nenamáčejte celý do vody nebo nedávejte do pračky (pokud by se tedy do pračky vešel). Kromě možného poškození kufru a jeho konstrukce může kufr poškodit také vaši pračku. Výrazně proto doporučujeme čistit zavazadlo ručně, případně využít služby profesionální čistírny.

 Chraňte kufr před vnějšími vlivy, které mohou při cestování váš kufr poškodit. Může se jednat například o déšť, sníh nebo prudké slunce. V těchto případech můžete kufr zabalit do ochranného obalu nebo použít jednorázový nepromokavý obal – pláštěnku na kufry. Pozor také na přímé sluneční světlo, které může poškodit kufr i jeho obsah. Pokud se chcete vyhnout zdlouhavému čištění kufru po každém letu, doporučujeme používat obaly na kufry pravidelně. Díky nim pak po náročném letu a cestování můžete do hotelu přijet s čistým kufrem bez nutnosti jej po příjezdu na hotel čistit.

 Kufr zbytečně nepřeplňujte, protože nadměrné množství obsahu může způsobit roztržení zipu nebo poškození rámu kufru. Vždy také myslete na to, že letecké společnosti určují maximální možnou váhu cestovního zavazadla i jeho rozměry. Namísto nacpání věcí do kufru raději popřemýšlejte o tom, že některou z nich necháte doma. Zip je totiž jednou z nejslabších částí kufru a jeho poškození často znamená, že bude nutné pořídit nový kufr. Opatrně také při zapínání, abyste zip zbytečně nepoškodili zbrklou manipulací.

 Udržujte správné rozmístění hmotnosti, aby byl kufr stabilní a měl správnou rovnováhu. Díky tomu se vyhnete pádům kufru z vyvýšených míst. S dobře vyváženým kufrem se také daleko lépe manipuluje a neriskujete upadnutí kolečka. Se špatně vyváženým kufrem se nebude cestovat snadno, navíc vám bude pořád padat a nebude nikde držet. Vždy je tedy lepší kufr správně vyvážit.

 Důležité je také správné skladování mimo cestovatelskou sezónu. Pokud víte, že kufr nějakou dobu nevyužijete, je třeba jej správně uložit. Před uložením vždy kufr očistěte a dokonale vysušte, aby nezačal ve skříni plesnivět. Ze stejného důvodu musí být suché také místo, kde chcete kufr skladovat. Také při skladování můžete využít obal na kufr. Nechte ho ale rozepnutý, aby mohlo zavazadlo dýchat a vaše oblečení z kufru následně nezapáchalo.

 Neodkládejte snadné opravy, které rychle mohou přerůst ve velký problém. Malá prasklina nebo špatně fungující zip může vypovědět službu v té nejméně vhodné chvíli. Některé opravy zvládnete sami. Například upadlé kolečko není v dnešní době žádný problém. Na naše kufry T-class  jsou k dispozici náhradní díly, pomocí kterých si zavazadlo opravíte doma sami. Pokud je poškozená látka kufru nebo přestal fungovat zip, rozhodně doporučujeme nechat jej opravit u profesionálů dříve, než vám poškození způsobí problém na letišti. Stejně tak je vhodné popřemýšlet čas od času nad pořízením nového kousku, který může být opět o něco lepší a kvalitnější.

A co pojištění?

V nabídce cestovek a přepravních společností je nezřídka také položka týkající se pojištění. Vyplatí? Máme pro vás odpověď. Zvažte pojištění zavazadla, které se může hodit hlavně v případě, že máte drahý kufr nebo často cestujete s hodnotným obsahem. Pojištění zavazadla vám poskytne finanční ochranu v případě ztráty, krádeže nebo hrubého poškození kufru.

Přejeme cestování bez komplikací a s kufrem, na který se můžete spolehnout!