Jak a kam vycestovat s příručním kufrem

Kam vycestovat na jaře pouze s příručním kufrem?

S příchodem jara se mnoho cestovatelů vydává na krátká dobrodružství po Evropě. Náš domácí kontinent na jaře nabízí celou řadu míst, kam se lze vydat jen s příručním zavazadlem a během několika málo dní si užít krásnou dovolenou. Takto krátké výlet nemusí vždy znamenat náročné balení a tahání těžkých zavazadel. Přestože cestování s příručním zavazadlem vyžaduje pečlivé plánování oblečení a dalších věcí, které si na cestu berete, je tento způsob krátkých výletů stále oblíbenější. Letecké cestování s příručním zavazadlem podléhá řadě pravidel, které musíte dodržet, aby bylo možné vzít zavazadlo na palubu letadla. Ušetříte ale spoustu námahy i času, pokud při dovolené často měníte hotely a destinace. I pokud však cestujete na déle než prodloužený víkend, může vám stačit příruční kufr, jelikož v turistických destinacích je běžné, že si můžete nechat prádlo vyprat, buď přímo na hotelu nebo někde v prádelně k tomu určené, adresu prádelny zjistíte na internetu.

Rozměry a váha příručního zavazadla

Pokud se rozhodnete cestovat pouze s příručním zavazadlem a mít jej po celou dobu letu u sebe na palubě, je potřeba dodržet několik pravidel. Tato pravidla jsou pro většinu leteckých společností podobná. Prvním pravidlem pro cestování s příručním zavazadlem je hmotnost a rozměry. U nízkonákladových letů může být hmotnost omezena i na 5 kg, většinou se maximální povolená hmotnost ale pohybuje od 10 do 20 kg. Důležité jsou také maximální rozměry zavazadla. Ty se u většiny společností pohybují okolo 55 x 45 x 25 centimetrů.

Povolený obsah kufru na palubě

Kromě rozměrů vám letecké společnosti zkontrolují také obsah příručního zavazadla. Například objem tekutin v zavazadle na palubě nesmí překročit 1 litr. Navíc v každém jednotlivém obalu nesmí být více než 100 ml tekutiny a všechny tyto obaly musí být v jednom neprodyšném a průhledném obalu. Tato pravidla se týkají deodorantů, laků na vlasy, šamponů nebo sprchových gelů. Spadají sem ale také potraviny, jako například měkký sýr či různé pasty. V příručním zavazadle můžete mít také peníze, doklady a cennosti. Povolený je také fotoaparát či kamera, tablet, notebook a další elektronická zařízení (elektrická zařízení s baterií nesmí být přepravována v odbaveném zavazadle). V kufru pochopitelně nesmí být střelné zbraně, nůžky (klasické velké, nůžky na nehty mít můžete) či nože. Problém samozřejmě budete mít také s maketami zbraní nebo i obyčejným pracovním nářadím.

Tipy na zajímavé výlety s minimem vybavení

Pokud se rozhodnete cestovat nalehko, můžete rozhodně navštívit Polsko a jeho města Krakov. Tato historická polská metropole je známá svou krásnou architekturou, chutnou kuchyní a velmi příznivými cenami. Velice oblíbené je také Maďarsko a jeho hlavní město Budapešť. Let do této destinace je krátký a letenky poměrně levné. Budapešť nabízí termální lázně, překrásné parky a řadu historických památek. S příručním zavazadlem můžete na pár dní zavítat také do Bulharska a jeho hlavního města Sofie. I zde se nachází mnoho historických památek, a hlavně překrásná příroda v okolí hlavního města. Navíc výlet do Sofie vás vyjde jen na pár tisíc korun. Pro krátké výlety se stala velmi oblíbenou destinací také Paříž, která je známým centrem romantiky a dobrého vína. Cesta sem trvá pouhé dvě hodiny a také letenky seženete levně.

Zvolte kvalitní příruční zavazadlo

Protože malý kufr bude vašim hlavním parťákem na cestách, rozhodně se vyplatí investovat do kvalitních kufrů. Jsou jimi například kufry značky T-class, která vyrábí osvědčená palubní zavazadla. Koupit můžete skořepinový kufr z různých materiálů či klasický látkový. Látkový kufr má tu výhodu, že disponuje předními kapsami, avšak kvalitní skořepinové kufry zase bývají téměř nepromokavé a lépe ochrání věci uvnitř kufru. Rozměry těchto kufrů odpovídají povoleným normám pro palubní zavazadla (vždy si ověřte u letecké společnosti s kterou letíte) a navíc lze přikoupit také náhradní díly. Výměna je jednoduchá a v případě potřeby si můžete kufr opravit sami.