Jak probíhá odbavení na letištích

obrázek na letišti

Pro cestující, kteří tak často necestují nebo leteckou přepravu využijí poprvé, jsme napsali článek, který se jim bude hodit, aby zvládli odbavení bez problémů a bez obav. Jak probíhá odbavení na letištích? Každé letiště je trochu jiné, ale základy jsou všude stejné, pojďme si to shrnout v jednotlivých bodech:

1) Před cestou na letiště si nezapomeňte cestovní pas (pokud letíte v rámci schengenského prostoru stačí občanský průkaz) a vhodné jsou také informace o letu tam i zpět ať v tištěné podobě nebo elektronicky, případně pokud to dopravce nabízí tak i letenku vytištěnou nebo v elektronické podobě.

2) Dostavte se na letiště s dostatečnou časovou rezervou (doporučuje se minimálně 2 hodiny před odletem) informace kdy se máte dostavit Vám poskytne cestovní kancelář, nebo dopravce s kterým letíte. Pokud letíte z Pražského letiště v rámci schengenského prostoru, budete odlétat z Terminálu 2, Pokud letíte mimo schengenský prostor pak z Terminálu 1 (oba terminály jsou propojeny, tak pokud náhodou vystoupíte na jiném terminálu, lze dojít za 10–15 min k druhému) 

 TIP: Na Pražském letišti na Terminálu 1 je otevřená každý den od 6 do 22 hodin velká restaurace v prvním patře, která funguje částečně jako samoobsluha a za rozumné ceny se zde ještě před odbavením můžete najíst.

bližší informace zde na stránkách https://www.prg.aero/restaurace-runway

prague-airportrestaurace-runwaymontazlq

 4) Na velké světelné tabuli budete sledovat odlety (departures) uvidíte destinace a časy odletů a také číslo přepážky kde se půjdete odbavit, pokud však letíte v rámci schengenského prostoru, nebo jste se odbavili online předem, a máte pouze palubní zavazadlo (přesné rozměry a váhu určuje každý dopravce zvlášť), můžete jít rovnou k další zóně na letišti (většinou je označená jako "departures", nebo "to all gates") kde naskenujete nebo ukážete letenku, případné také doklad totožnosti a můžete projít do tzv. bezcelní nákupní zóny.

světelné tabule na letištích

5) Pokud máte velká zavazadla, která se nevejdou na palubu nebo nejste odbaveni online, budete muset k přepážce pro odbavení (jak už jsme psali číslo přepážky kam máte jít vidíte na světelných tabulích) zde předložíte pas (při cestách v rámci schengenu občanský průkaz stačí) položíte velké zavazadlo na odbavovací pás (nezapomeňte zavazadlo řádně uzavřít a také označit vašim jménem a adresou, u nás můžete zakoupit adresní štítky) a dostanete do ruky letenku (letenky pokud přestupujete), kde budou informace o čase nástupu do letadla a vašem sedadle, můžete se zde také na něco informovat, obsluha Vám ráda poradí. (U českých přepravců /ČSA a Smartwings/ se domluvíte česky u zahraničních budete muset anglicky).

odbavení na letišti u přepážky

 UPOZORNĚNÍ: Ve velkých zavazadlech, která dáváte k odbavení (neberete je sebou na palubu) nesmíte mít elektronická zařízení s baterií a také samostatné baterky, pokud je chcete přepravovat přesto v odbavovaném zavazadle, baterii musíte vyjmou a přepravovat zvlášť v palubním zavazadle. Dále je zakázáno mít v odbavovaném zavazadle: zapalovače, zápalky, powerbanky, elektronické cigarety, repelenty ve spreji (zakázané i v palubním zavazadle)

TIP: Dávejte si také pozor na pečlivé zabalení křehčích věcí, nebo je raději v odbavovaném zavazadle nemějte vůbec a dejte je do příručního zavazadla.

TIP: Zjistěte si před cestou maximální rozměry a hmotnost odbavovaných zavazadel a příručních zavazadel a případné příplatky za překročení hmotnosti. U příručních zavazadel byste neměli překročit rozměr ani hmotnost.

UPOZORNĚNÍ: V palubních zavazadlech je zakázáno: nože a nůžky s délkou čepele delší než 6 cm (malé skládací nožíky jsou většinou povoleny) jakékoliv zbraně, obranné spreje, repelenty ve spreji, deštníky s ostrými hroty. Pozor také na tekutiny o objemu větším jak 100 ml. Jedna osoba může převážet tekutiny v palubním zavazadle o celkovém objemu 1 L avšak ve více obalech jeden obal může mít max. 100 ml objem tekutin, nejlépe v plastových láhvích a dalším uzavíratelném sáčku. Doplňky pro přepravu tekutin naleznete na našem e-shopu zde.

Doporučujeme shlédnout krátké video od Letiště Praha, jak projít bez problémů bezpečnostní kontrolou:

 

6) Poté půjdete do zóny, která je označena jako "departures" nebo "to all gates" případně "gates" zde naskenujete nebo ukážete letenku a bude zde probíhat kontrola Vašich zavazadel a věcí které máte s sebou na palubu, případně pasová kontrola (Na Pražském letišti na terminálu 1 probíhá kontrola příručních zavazadel až u jednotlivých "gates" těsně před vstupem do letadla).

cestovatel na letišti (obchod-kufry.cz)

7) Projdete nákupní zónou a déle můžete pokračovat až vašemu "gate", který bude uvedený na letence, pokud tam není tak bude uvedený na světelné tabuli, kterých bude na velkých letištích spoustu.

gates na letištích

UPOZORNĚNÍ: Na extrémně velkých letištích jako je Londýn, Tokyo, Soul, Dubaj, Moskva, Bangkok aj. může přesun k jednotlivým gatům trvat i přes půl hodiny, proto to mějte na paměti a nejprve si zjistěte kde se Váš gate nachází a jestli máte dostatek času, poté můžete jít např. do restaurace a na nákupy.

TIP: V tzv. bezcelních zónách (ty které jsou umístěny za odbavením, před nástupem do letadla, můžete zakoupit i větší balení nápoje. Obsluha Vám ho dá u pokladny do speciálního obalu i s účtenkou a můžete to poté vzít i do letadla, bez ohledu na limit 100 ml. Avšak pozor stále jste vázáni váhovým limitem jednotlivých leteckých společností.

8) Mějte při ruce cestovní pas a také letenku, znovu to budete ukazovat při samotném nástupu do letadla u vašeho "gate" U vašeho "gate" bude probíhat samotný nástup do letadla, buďto tubusem přímo do letadla nebo odvozem autobusem k letadlu. U "gate" bude také personál těsně před nástupem kde se můžete na cokoliv informovat.

Užijte si Vaši cestu.

cestovní kufr na dovolené

pozn. autora: toto bylo psáno jako všeobecné doporučení s ohledem na naše cestovatelské znalosti a z dostupných informací na internetu, nejedná se o návod pro všechny letiště, každé letiště a každý dopravce může mít podmínky jiné, informujte se vždy přesně tam odkud letíte.