7 míst v ČR, která stojí za to navštívit

7 míst v ČR, která stojí za to navštívit

 

Patříte mezi neustálé "hledače“ tipů na výlety? Potom právě pro vás přinášíme 7 tipů na místa v České republice, která určitě stojí za to vidět na vlastní oči.

 

Která to jsou?

 

1. Mumlavské vodopády

Tyto nádherné vodopády naleznete nedaleko Harrachova, na okraji Mumlavského dolu na řece Mumlava. Mumlavský vodopád je nejbohatší vodopád v Krkonoších, který padá do hloubky až deseti metrů. Vodopády vytváří ze žuly obrovské kotle, které jsou vyhloubeny díky aktivitě vody a kamenů. Těmto "kotlům“ se jinak přezdívá ČERTOVA OKA. K Mumlavským vodopádům vede modře značená trasa přenádhernou přírodou, cca. jeden kilometr dlouhá.

2. Dolský mlýn

Dolský mlýn je zřícenina trojkolového mlýna a pily z roku 1515. V současné době je dochováno pouze torzo obvodových zdí, avšak i tak stojí Dolský mlýn za prohlídku. Jedná se o kulturní památku, která se nachází v NP České Švýcarsko, přibližně tři kilometry od Jetřichovic. Dolský mlýn je velmi vyhledávané místo pro filmaře. Natáčela se zde například pohádka Peklo s princeznou nebo Pyšná princezna. Pokud se na Dolský mlýn vydáte určitě se vyplatí podívat i na KRÁLOVSKÝ STROM. Jedná se o památný strom, vysoký přes 27 m, s obvodem neuvěřitelných 3 m a stářím něco málo přes 180 let. Nachází se zhruba půl kilometru od Dolského mlýna.

3.Kostnice Kutná Hora – Sedlec

Kostnice se nachází pod kostelem Všech svatých na hřbitově v Sedlci u Kutné Hory. Kostnice je zdobena výhradně z lidských kostí, celkem zhruba 40 000 zemřelých obětí husitských válek a morových epidemií. Toto bizarní místo je velice vyhledávané právě pro svou "zvláštní“ atmosféru, která se nese celou kostnicí. K vidění je například atypický lustr, který je sestaven z velkých kostí lidského těla. Pokud toužíte zažít něco nevšedního a zvláštního – kostnice je právě tím místem, které stojí za to vidět, i když na každého člověka působí jinak.

4. Tajemný hrad Houska

Nenápadný, zahalený rouškou tajemna. I tak by se dal popsat hrad Houska, který se nachází v malebné obci Blatce nedaleko Máchova jezera (Doksy). Je součástí nejlépe dochovaných hradů Přemysla Otakara II. patří do kulturních památek České republiky. Velkým lákadlem hradu Houska se stala tzv. ,,brána do pekel“, do níž byl podle pověsti spuštěn odsouzenec. Tuto bránu do pekel prý hlídá děsivý, černý mnich bez obličeje. Kde se ale přesně zmíněná brána do pekel nachází nikdo neví – kolují jen spekulace. Někdo tvrdí, že se nachází v místní kapli, někdo je zase přesvědčen, že se brána do pekel nachází ve studni. Jedna věc je ale jasná: v kapli na hradě Houska se něco děje...Ne každý v ní vydrží. Často lidé odchozí z kaple ještě dříve, než stačí nasát atmosféru. Bolesti hlavy, závratě, motání hlavy nebo slabost – jaký mají důvod tyto stavy? Na tuto otázku nejspíš nikdy nenajdeme racionální odpověď.

5. Hřbitov bláznů Bohnice

Pokud vyhledáváte nevšední zážitky a tajemno, potom právě pro vás je tento výlet jako stvořený. Hřbitov bláznů je považován za jedno z nejtajemnějších míst v Evropě.

Proč? Proč se stal hřbitov bláznů tak četně vyhledáván?

Odpověď není tak jednoznačná. Někoho láká rouška tajemna, někteří lidé chtějí vidět a cítit na vlastní kůži ,,věci“, o kterých četli nebo je slyšeli. Jedna věc je ale zřejmá – hřbitov bláznů je místem více než pěti tisíců těl, která byla odsouzená kněžími. Možná právě proto zde dochází k nečekaným elektromagnetickým výkyvům.

6. Pravčická brána

Pravčická brána je další přírodní úkaz zařazen do NÁRODNÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKY, nacházející se na území Národního parku České Švýcarsko, cca 3 km od

Hřenska (okr. Děčín). Díky své velikosti (výška 16 m, rozpětí 26,5 m) se jedná o největší skalní bránu v Evropě vzniklou z kvádrových pískovců.

7Rozhledna Ještěd

Rozhledna Ještěd se nachází v Liberci v severních Čechách. Jedná se o 1012 m vysokou horu, na jejíž vrcholku se tyčí televizní vysílač. Součástí Ještědu je také hotel s nezapomenutelným výhledem na okolí.

Před stavbou vysílače zdobil Ještěd mohutný kříž. Úplně první kříž na Ještědu byl z kamene a setrval tu až do doby jeho povalení roku 1812. Kříže mají na Ještědu dlouholetou tradicí. První zmínka je již z roku 1737.

TIP: pro lepší viditelnost využijte reflexní batoh nebo jinou praktickou cestovní potřebu, podívejte zde na naši nabídku.