Jak na dovolenou s dětmi

Chystáte se na první společnou dovolenou s vašim děťátkem a tápete, kde, co, a jak? Sepsali jsme proto několik bodů, které se při přípravě na dovolenou s děťátkem zajisté hodí.

Co by měla obsahovat cestovní lékárnička? Jaká úskalí vás mohou potkat při návštěvě exotických zemí?

Pojďme ale pěkně postupně...

Návštěva lékaře před samotnou cestou

Ještě, než začnete s přípravami na cestu – navštivte dětského lékaře, a to minimálně 4-6 týdnů před cestou do zahraničí. Tato doba zaručí dostatek času na případné doplnění očkování a konzultaci o možných rizicích, které by v dané zemi mohli nastat. V případě dlouhodobého pobytu v některých zemích může lékař navrhnout očkování proti žloutence typu A nebo žluté zimnici.

Při pobytu v tropických oblastech může lékař naopak doporučit preventivní užívání léků proti malárii.

Také by vám mohl lékař pomoci s obsahem vhodné výbavy cestovní lékárničky.

 Povětšinou by měla cestovní lékárničky pro dítě obsahovat:

  • léky při teplotě/horečce: ve formě sirupu (např. Nurofen) nebo ve formě čípků (Paralen)

  • teploměr

  • léky proti alergii: vhodné poradit se s dětským lékařem

  • náplasti s polštářkem, obvazy + dezinfekce

  • repelent proti hmyzu

  • antibiotickou mast

  • sáčky se solemi: ty zajišťují doplnění tekutin při průjmech

Opatření pro všechny případy

Určitě si nezapomeňte sjednat dobré zdravotní pojištění nejen pro dítě, ale také pro sebe. Je lepší být předem připravený na vše.

 Myslete také na finanční rezervu v případě potřeby úhrady zdravotní péče a léků vdané zemi. V některých případech musíte zdravotní péči a léky uhradit nejprve z "vlastní kapsy“, a teprve pro návratu vám pojišťovna uhradí dodatečně náklady– pokud doložíte všechny potřebné doklady za poskytnutou péči a předepsané léky.

Jaká úskalí vás mohou potkat při návštěvě exotických zemí?

1Koupání v neznámé vodě

Riziko spojené s koupáním v exotický zemích souvisí především s koupáním v "neznámé“ vodě, mimo autorizovaná koupaliště nebo bazény.

Úskalí při koupání v neznámé vodě s sebou může přinést (není však pravidlem!) například nepříjemné kožní reakce, žaludeční obtíže (v případě nechtěného loknutí) nebo také setkání s nečekanými živočichy (hadi, krokodýli – samozřejmě záleží na lokalitě).

2. Voda nevhodná k pití

Vážný problém může v exotických zemích způsobit "špatná voda“, která je nevhodná k pití. Velmi nežádoucí je tato voda hlavně u dětí v kojeneckém věku - "špatná voda“ obsahuje dusičnany, které jsou pro kojence velmi škodlivé.

Pozor také na výrobu ledu ze špatné vody – zmrznutí není dezinfekce!

Nejúčinnější je tedy používat kvalitní balenou vodu.

3. Kontakt s místními zvířaty

Psi a kočky mohou přenášet vzteklinu a další nemoci.

4. Rizika v podobě jídla

Vyhýbejte se konzumování neoloupaného ovoce, syrové (neomyté) zeleniny a nedostatečně tepelně zpravovaných ryb a masa. U těchto případů se můžete nechtěně vystavit několika nepříjemnostem v podobě žaludečních obtíží, ale také závažného onemocnění.

V oblasti Afriky a Asie se všeobecně nedoporučuje podávat dětem jídla, která pocházejí z pouličních stánků.

5. Hmyz

V některých oblastech je potřeba se dostatečně chránit před hmyzem. Důvodem jsou nemoci, které hmyz může přenášet – malárii, žlutou zimnici, krvácivou horečku dengue, aj. Jako ochranu proti hmyzu využijte kvalitní repelenty. O vhodnosti repelentu pro děti se raději poradně v lékárně. Ochranu během spánku zastane síť proti hmyzu, kterou natáhněte kolem lůžka (nejen) děťátka.

Všeobecná rada proti hmyzu je také absence pobytu venku od soumraku do svítání.

6Průjem

Nejčastějším zdravotním problémem při cestování do tropů a subtropů jsou průjmy. V případě, že stále kojíte svého potomka, při průjmu i nadále pokračujte v kojení – častěji a v menších dávka. U dětí, které již nejsou kojeny dbejte zejména na doplňování tekutin – nejlépe solnými roztoky.

Cestování autem

Pokud pro cestu na dovolenou volíte variantu přepravy osobním autem, určitě nemusíme dlouze popisovat bezpečnou přepravu děťátka (autosedačka).

V případě, že zvolíte uložení autosedačky na místo spolujezdce – nezapomeňte VYPNOUT PŘEDNÍ AIRBAG (pokud máte). Více je však vhodné, aby byla autosedačka umístěna na zadním sedadle a vedle děťátka druhá osoba, která zabraňuje rozptylování řidiče. Při několika hodinové cestě na dovolenou volte časté a pravidelné přestávky – na protáhnutí, občerstvení atd.

Jak zabavit dítě při cestě autem?

  • hra s oblíbenou hračkou

  • četba knihy a prohlížení obrázků

  • společné zpívání

  • pohádky na tabletu (telefonu)

  • audio pohádky

  • vyprávění pohádky

  • kresba, malování (pokud disponuje autosedačka přídavným pultíkem)

Cestování letadlem

V současné době je již pro letecké společnosti cestování s dětmi samozřejmostí, proto vám zajisté se vším rádi pomohou vyškolení stevardi.

Jediný "problém“ může dětem způsobovat zaléhání uší, ke kterému může dojít při vzletu a přistávání letadla. Pokud kojíte – nejlepší variantou, jak předejít zalehnutí uší je kojení. Pokud ne – podávejte děťátku tekutiny během startu a přistávání.

Jak zabavit dítě při letu?

  • hra s oblíbenou hračkou

  • četba knihy a prohlížení obrázků

  • pohádky na tabletu (telefonu, notebooku)

  • vyprávění pohádky

  • kresba, malování, tvoření

  • omalovánky

  • magnetická – kreslící tabulka

Pro děti máme v nabídce také dětské cestovní kufry. Různé typy, u některých dětský batoh ve stejném motivu zdarma.