Jaký materiál kufru zvolit?

Jaký kufr vybrat? Textilní, skořepinový a pokud skořepinový tak jaký? ABS plast, polykarbonát nebo polypropylen? Každý materiál má něco do sebe a každý hledá pro sebe to ideální zavazadlo. Rozhodovat může cena, stálobarevnost, váha či odolnost. Níže se dozvíte, co vůbec jsou používané materiály zač a zjistíte jejich výhody.

Materiály:

Textil:

Nylon

Nylon se na výrobu zavazadel používá již delší dobu. Tento materiál budete snadno udržovat čistý. Nylon nabízí širokou škálu barev.

Nylon je první syntetický polymer a první syntetické vlákno, které bylo vyrobeno přímo z uhlí, vody a vzduchu a které mělo komerční úspěch.

Polyamidy mají dobrou afinitu k barvivům, malou stálost na světle a k povětrnostním vlivům a sklon k vzniku statického náboje.

Polyester

Tkanina ze syntetických vláken, jejichž kvalita se může u každé značky lišit. V závislosti na technologii zpracování. Nejlepším ukazatelem pevnosti materiálu je hustota tkaní a tloušťka použitých vláken.

Polyesterová vlákna (mezinárodní zkratka PES) jsou syntetické výrobky ze skupiny, ke které patří textilní vlákna z polyetylentereftalátu (PET), z polybutylentereftalátu (PBT) a z polytrimetylentereftalátu (PTT). Označením polyesterová vlákna jsou zpravidla míněny výrobky z PET, ze kterého velká většina vláken pochází

Polyesterová vlákna se mohou vyskytovat prakticky ve všech textilních výrobcích.

K nejdůležitějším kladným vlastnostem patří:

Vysoká odolnost na světle, vůči povětrnosti a mikroorganismům.

Malá navlhavost.

Omak a lesk má velmi podobný přírodnímu hedvábí.

Skořepina:

ABS (akrylonitril-butadien-styren)

Jedná se o kopolymer, se kterým se u skořepinových zavazadel setkáme velmi často. Kufry vyrobeny z materiálu ABS se vyznačují odolností vůči poškození i za nízkých teplot. Tento materiál tlumí náraz. Nespornou výhodou je také příjemná cena kufrů z tohoto materiálu.

Akrylonitrilbutadienstyren (zkratka ABS) je amorfní termoplastický průmyslový kopolymer, který je odolný vůči mechanickému poškození. Tuhý, houževnatý, dle typu odolný proti nízkým i vysokým teplotám, málo nasákavý, zdravotně nezávadný. Je odolný vůči kyselinám, hydroxidům, uhlovodíkům, olejům, tukům.

Zpracovávat ho lze do teploty 280 °C. Při vyšší teplotě se začne rozkládat. Jeho hustota je 1 045 kg/m3 a smrštění 0,3-0,7 %. Tepelná odolnost výrobků je do 105 °C.

ABS hrany jsou šetrnější k životnímu prostředí než klasické polyvinylchlorid, jelikož při spalování materiálu nevznikají uhlíkové plyny ani v případě požáru. Zároveň je menší hustoty, takže lehčího složení.

Mezi nejvýznamnější patří užití při výrobě nábytku, lahví, cestovních kufrů, využití v 3D tisku a při zapravení hran u rovných i u tvarových laminovaných dřevotřískových desek. Vyrábí se z něj také většina kostek LEGO a airsoftových zbraní.

ABS je často používán pro výrobu kojeneckých láhví, kde vyniká vysokou tepelnou odolností zdravotní nezávadností. ABS neobsahuje bisfenol A.

Polykarbonát

Má velmi podobné vlastnosti jako ABS, odolnost vůči teplotním vlivům a nárazu. Pokud se budete snažit polykarbonát promáčknout, rozhodně vám nepraskne. Díky dokonalé pružnosti se pouze ohne a navrátí zpět. Polykarbonátové kufry se řadí mezi lehčí a jsou tedy ideální na dovolenou letadlem, kde váha hraje roli.

Název polykarbonátu je dán tím, že jde o polymer obsahující uhličitanové (karbonátové) skupiny (−O− (C = O) −O−). Rovnováha užitečných vlastností, včetně teplotní odolnosti, rázové houževnatosti a optických vlastností, řadí polykarbonáty mezi široce obchodovatelné plasty a zároveň mezi tzv. technické plasty.

Polykarbonát je trvanlivý materiál. I když má vysokou odolnost proti nárazu, má nízkou odolnost proti poškrábání. Proto se na polykarbonátové brýlové čočky a polykarbonátové automobilové komponenty aplikuje tvrdý povlak. Vlastnosti polykarbonátu jsou srovnatelné s polymethylmethakrylátem, ale polykarbonát je pevnější a déle vydrží až do extrémní teploty. Polykarbonát je vysoce transparentní pro viditelné světlo a má lepší propustnost světla než mnoho druhů skla.

Na rozdíl od většiny termoplastů může polykarbonát projít velkými plastickými deformacemi bez toho, aby popraskal nebo se zlomil. Výsledkem je, že může být zpracován a vyroben při pokojové teplotě za použití plechových technik, jako je ohýbání na ohýbačce. I při ostrých úhlech s úzkým poloměrem nemusí nutně dojít k zahřátí. Díky tomu je cenný v prototypových aplikacích, kde jsou zapotřebí průhledné nebo elektricky nevodivé části, které nemohou být vyrobeny z kovového plechu. Polymethylmethakrylát, který má podobný vzhled jako polykarbonát, je křehký a nelze ho ohýbat při pokojové teplotě.

Polypropylen

Jedná se o velmi lehký materiál, který je bezpečný v případě kontaktu s ohněm. Produkuje malé množství kouře a žádné toxické látky, které při vyšších teplotách dávají možnost ke vzniku nebezpečným kyselinám. Převážně je tento materiál zpracovávaný technologii Flowlite, kde se při zpracování i tenkých částí neztrácí pevnost materiálu. Hlavní výhoda polypropylenu je, že jde vyrobit v nespočetném množství barev.

Polypropylen (PP) je termoplastický polymer ze skupiny polyolefinů, které patří mezi nejběžnější plasty, používá se v mnoha odvětvích potravinářského a textilního průmyslu a v laboratorních vybaveních. Prodává se pod obchodním názvem Tipplen, Tatren, Mosten atd.

Polypropylen má podobné fyzikálně-chemické vlastnosti jako polyethylen. Křehne při nízkých teplotách, kolem 140–150 stupňů Celsia měkne, kolem 160–170 stupňů Celsia se taví. Je odolný vůči olejům, organickým rozpouštědlům a alkoholům, dobře se rozpouští v xylenech či tetrahydronaftalenu. Polypropylen vyniká velmi dobrou chemickou a mechanickou odolností.

Hliník

Jako samostatnou kategorií je určitě potřeba zmínit hliníková zavazadla. Jedná se hlavně o slitinu hliníku a hořčíku, která zaručuje zavazadlům výbornou odolnost. Hliník je velmi lehký kov používaný v leteckém průmyslu již od jeho začátku. Nevýhodou je možnost promáčknutí kufru, obzvláště v letecké dopravě.

Kůže

Kožený kufr je především stylové zavazadlo, kde hledíme především na jeho vzhled. Kožené kufry jsou náchylné k vysušování a praskání. Majitel se o ně musí starat, aby vydrželi stále jako nové. Nevýhodou může být také vyšší pořizovací cena a hmotnost samotného kufr. Nejsou tedy vhodné na cestování letadlem, kdy hledíme na každé kilo.