8 tipů na levné letenky

8 tipů, jak sehnat levné letenky
 

Pamatujete časy, kdy létání byla nejdražší varianta přepravy – cestování? 

Tyto doby jsou již dávno pryč. Můžeme jen doufat, že toto bude stálý stav. V současné době se dají najít letenky, které mohou být nižší i o několik procent. Jak tedy sehnat levné letenky?

 Jak, a kde vyhledat levné letenky?

 1. Hledejte v dostatečném předstihu

Pokud se chystáte do vzdálené destinace, doporučuje se vyhledávat levné letenky již rok dopředu. Pro bližší destinace postačí půl roku dopředu.

 2. Aktivně a pravidelně hledejte

Věnujte vyhledávání výhodných letenek dostatek času. Snažte se hledat v každé volné chvíli.

 3. Reagujte okamžitě

Pokud objevíte výhodnou letenku – na nic nečekejte. Tyto letenky ve většině případů zmizí během několika málo minut.

 4. Sledujte stránky zabývající se výhodnými letenkami

Existují tři typy stránek, které se věnují levným letenkám:

  • vyhledávače letenek: např. Azair.com, Kiwi.com 

  • webové stránky, které o výhodných letenkách informují a také vyhledají: např. honzovyletenky.cz, letuska.cz, kralovna.cz

  • tzv. "sledovací agenti“ - ti mají na starost hlídat výhodné letenky a okamžitě vás informovat na vaší emailovou adresu

 5. Hledejte odlety i z jiných letišť

Zejména u dálkových letů se vyplatí poohlédnout i po jiném "startovacím místě“. Mnohdy je rozdíl v letence tak vysoký, že se stále vyplatí, i s náklady navíc, které jsou spojené s dopravou na jiné letiště. Využijte odlet například z: Vídně, Berlína, Drážďan, Budapešti nebo Mnichova.

 6. Pokud možno vyhýbejte se létům přes svátky a sezonu

V době svátků a hlavní sezóny ceny rapidně rostou. Proto pokud se snažíte ušetřit, využijte jiné období.

 7. Jsou jednosměrné letenky dražší?

Ano, platí u většiny klasických aerolinek. V tomto případě se vyplatí zakoupit i zpáteční let a jednu cestu nechat propadnout. Ale POZOR – toto neplatí u nízkonákladových společností. U těchto společností se vždy naopak vyplatí zakoupit pouze jednosměrnou letenku.

 8. Nejvhodnější doba pro rezervaci

Pondělí ráno – to je doba, kdy většina leteckých společností přidává nové, akční nabídky letenek. Poté už se začíná ,,sypat lavina“ na tyto akční nabídky začínají reagovat ostatní aerolinky snížením svých letenek. Nejvhodnější doba k rezervaci letenek je tedy úterý po dvanácté hodině. V tuto dobu jsou již ceny letenek ustálené a je místo pro výběr nejlevějších letenek.

 Možná jste nevěděli:

ještě před samotným zaplacením letenky si dobře prostudujte podmínky vašeho tarifu – mohou se v něm vyskytovat určitá omezení, která s sebou přináší akční letenka

- nejčastější omezení: nedají se změnit jména cestujících, datum příletu a odletu, v případě ne-odletu nemáte nárok na vyplacení odškodného

Nezapomeňte na kvalitní cestovní kufr, pokud cestujete letecky vyhnete se tak problémům s reklamací a poničením zavazadla. Můžete si vybrat z naší nabídky odolných cestovních kufrů s TSA zámky.